Marine Flak Batterie Süd-Ost


De Marine Flak Batterij Süd-Ost is één van de oudste batterijen van IJmuiden. Nog voor dat er sprake was van een Festung is men op deze locatie al begonnen met de bouw van een luchtafweerbatterij. Ook de omliggende W.N's en tankmuren waren nog niet aanwezig. De hoofdbewapening van de batterij bestond uit vier stukken 10,5 cm luchtafweergeschut en uit enkele M.G's die stonden opgesteld in diverse Tobruks. Het 10,5 cm luchtafweergeschut stond opgesteld in Beddingen van het type FLA 14. Dit type bestaat uit een entree, diverse munitie-nissen en een opstelplaats voor het geschut. De beddingen waren afgedekt met een stalenkoepel waar enkel de loop uitstak. Voor de nabije omgeving werden er een aantal Tobruks gebouwd, uitgerust met zware machinegeweren. In Süd-Ost zijn vier Tobruks gebouwd die zijn voorzien van een bouwnummer en een naam iets wat vrij zeldzaam is. Deze Tobruks waren in plaats van de gebruikelijke 40 cm dikte, gebouwd van 60 cm gewapend beton. Boven de ingang van deze Tobruks stonden de bouwnummers en namen en zijn alle vier nog aanwezig. Het gaat om: S.T.S 5791 Tsingtau, S.T.S 5792 Windhuk, S.T.S. 5794 Kamerun, en S.T.S. 5795 Samoa. (S.T.S staat voor Schwere Tobruk Stand) Deze Tobruks waren uitgerust met Franse 5 cm granaatwerpers en konden de mortieren over een afstand van 1 km afvuren. 


S.T.S 5792 Windhuk
S.T.S. 5795 Samoa
De vuurleidingspost bevond zich tussen de vier 10,5 cm stukken geschut en was dunwandig. Deze bunker is één van de weinige bunkers in dit complex die voor een gedeelte is opgeblazen. Enkel het dak en de vloer resteren nog met daar tussen een hoop puin. Tussen de vuurleidingspost en de Open Beddingen en diverse bunkers liep een gangenstelsel die alles met elkaar verbond. In de overdekte gangen bevonden zich ook de bunkers voor het onderbrengen van manschappen en het opslaan van goederen. Voor de Manschappen zijn 13 manschappenverblijven gebouwd waaronder een bijzondere Dubbele Officiersbunker. In deze Officiersbunker bevinden zich enkele haarden die nog in een mooie staat verkeren. De munitie voor het 10,5 cm geschut lag opgeslagen in twee grote bunkers van het type FL246 die naar aanleiding van het Winterausbauprogramm aan de batterij zijn toegevoegd. (In deze perioden zijn ook de omliggende W.N's gebouwd) De FL246 met het bouwnummer 5800 bevind zich langs een wandelpad en is als enige bunker in deze batterij vrij te bezoeken. Voor deze bunker ligt nog een deel van originele Duitse weg die hier door de duinen liep. Deze bunker is tegenwoordig  ingericht als rustplaats voor vleermuizen en daardoor niet van binnen te bezoeken. De tweede FL246 met het bouwnummer 5801 is jarenlang gebruikt als drukkerij maar na een brand weer geheel onder het zand verdwenen


Dubbele Officiersbunker
FL246


Het Landfrond
Na het Winterausbauprogramm en het uitroepen van IJmuiden tot Festung werd de functie van de marine batterij als steunpunt voor het landfront steeds belangrijker. Rondom de batterij werden diverse W.N's gebouwd die als infanteriesteunpunten de grenzen van de Festung diende te verdedigen. Er werd een tankmuur gebouwd, een tankgracht gegraven en diverse duinen werden afgegraven als steilhang. In de tankmuur bij de batterij werd een Walzkörpersperre gebouwd als doorgang tot de Festung. Deze Walzkörpersperre heeft het nummer 111 gekregen en bestond uit twee zware blokken beton die men door een liersysteem kon laten zaken. Achter de Walzkörpersperre werd een bunker gebouwd van het type 668. Deze Kleinstunterstand für 6 mann is in de laatste jaren veelvuldig gebouwd omdat deze een muur dikte had 1,50 meter in plaats van de gebruikelijke 2 meter voor een ständige bunker. Hier is voor gekozen omdat er in de laatste jaren van de oorlog een te kort was aan grondstoffen en bouwmaterialen. Deze bunker bevind zich achter de Walzkörpersperre en was bedoeld als verblijfplaats voor de soldaten die doorgang verdedigden. 


Walzkörpersperre
Walzkörpersperre


Regelbau 668
Regelbau 668

Een 100 meter ten oosten van de Walzkörpersprerre is een flankerende geschutsbunker gebouwd van het type 676. Deze bunker staat op de locatie waar de tankmuur overging in de tankgracht. Het geschut in deze bunker is waarschijnlijk nooit geplaatst maar het zou gaan om een stuk 4,7 cm Tsjechisch antitankgeschut. Ook enkele pantserdelen in deze bunker zijn nooit geplaatst. Het schootveld van deze bunker lag in het verlengde van de tankgracht en viel evenals de 668 onder het bevel van de Heer. Deze bunkers hadden de bouwnummers 5250 en 5250a.


Regelbau 676
Tankmuur tussen de Walzkörpersperre en de 676

Uniek
Deze omgeving bestaande uit de Marine Flak Batterij, de Walzkörpersperre en de diverse W.N's uit de Nieue Südlinie geven een uniek beeld van hoe de Alantikwall ooit was bedoeld. Op weinig plekken langs de Europese kust zult u nog zo'n compleet beeld aantreffen van een landfront als in IJmuiden. Mede door dat dit gebied een beschermd natuurgebied is zijn de meeste bunkers nog in een mooie staat. En laten we hopen dat dit nog een lange tijd blijft bestaan zodat ook de volgende generatie weer kan genieten van de betonnen kolossen in de IJmuidense duinen. Het gebied is eigenlijk niet toegankelijk voor publiek dus als u het toch wilt bezoeken pas dan op voor de boswachters die er zeer geregeld zijn te vinden. Het betreft een prachtig natuurgebied waar we zeer zuinig op moeten zijn en met het nodige respect voor de natuur en de dieren die er wonen moeten behandelen. Ook stikt het er zomers van de teken waar u zeker rekening mee moet houden als u het gebied bezoekt.


Plattegrond van de Batterij