Schijnwerperstellingen op Texel


Op Texel waren met name de zuidkant van het eiland diverse Scheinwerferstellungs aanwezig waarin de nodige schijnwerpers stonden opgesteld. Naast de schijnwerpers die al in de batterijen en en de verschillende weerstandsnesten stonden. Werd het door de Duitsers nodig geacht hiervoor een aantal losse stellingen te bouwen. Met name in het Marsdiep tussen Texel en Den Helder vonden 's nachts de nodige gevechten in de lucht plaats. En om de Flakstellingen zowel op Texel als in Den Helder van Licht te voorzien werden er op Texel een aantal van deze zoeklicht stellingen gebouwd. Deze stellingen kregen allemaal het W.N. nummer 22 met daarnaast een letter van het alfabet en de letter M wat inhield dat de stelling onder de marine viel. Op Texel lagen de volgende Scheinwerferstellungs. W.N.22a M – W.N.22b M – W.N.22c M en bij de Mok lag de Stelling W.N.22d M. Naast deze theoretische naam kregen de stellingen er ook nog een codenaam bij welke vernoemd werden naar Duitse steden. De stellingen werden bemand door de 7e batterij van de Marine Flak Abteilung 808 (7./M.FL.A 808) Deze Abteilung had naast de zoeklichtstellingen ook het commanddo over enkele in de buurt gelegen Lichte Flakbatterien. Deze werden evenals de zoeklichtstellingen aan de zuidkant van Texel gebouwd. De M.FL.A 808 viel onder het Verteidigungsbereich Den Helder en werd bestuurd vanuit de 'Kroontjesbunker' (FL250 Flagruko, W.N.123a Den Helder) De schijnwerperstellingen op Texel waren in de meeste gevallen niet sterk uitgebouwd en bestonden naast een enkele schijnwerper uit een garage voor het zoeklicht, een aggregaat, En een simpel onderkomen. Vandaag de dag is er dan ook haast niks meer van deze stellingen terug te vinden. Enkel een garage welke behoorde tot W.N.22a M. Deze ligt aan de doorgaande weg en is vrij te bezoeken.

Hieronder treft een klein overzicht met de gebouwde Scheinwerferstellungs op Texel.

W.N.22a M
W.N.22a M bevond zich aan de Rommelpot en droeg de codenaam Bonn. Bonn is een Duitse stad in de buurt van Keulen. Tegenwoordig is de opslagbunker van deze stelling nog aanwezig en bevind zich aan de doorgaande weg. De zoeklichten bevonden zich een stukje verderop in de Duinen en het gebied werd afgesloten door middel van een prikkeldraadversperring waarnaast in sommige gevallen de nodige mijnen lagen.

W.N.22b M
Schijnwerperstelling Celle lag ongeveer een kilometer zuidoost van de batterij op de Loodsmanduin ter hoogte van waar zich hedendaags de camping bevind. Op een hoogstuk duin stond hier schijnwerper.

W.N.22c M
Deze schijnwerperstelling droeg de codenaam Aachen en bevond zich in de buurt van de Grie en werd door de Duitsers aangeduid als W.N.22c M.

W.N.22d M
De laatste schijnwerper stelling lag bij de Mok batterij en was vernoemd naar de Duitse stad Dessau. De stelling bevond zich aan de westkant van de batterij en viel onder W.N.22b M